Doelen bereiken, dat kun jij ook!

Doelen-bedrijf

Doelen bereiken eenvoudig?

Tijdens een moment van onthaasting had ik tijd om wat gesprekken terug te halen. Het viel me op dat mensen vaak aangeven dat ze niet zo gelukkig zijn. Ik was blijkbaar in gesprek gekomen met ongelukkige mensen. Zijn er die dan? Jazeker, acht op de tien mensen is niet gelukkig met hun leven of hun baan. De doelen bereiken die ze hadden gesteld bleek niet zo eenvoudig. Toch opvallend dat er zoveel hoogopgeleide mensen die halverwege in hun leven staan en niet gelukkig zijn. De meesten hebben een goede baan, leuk huis en dito gezin. Het lijkt er in ieder geval op dat ze het redelijk voor elkaar hebben. Dat wil ik duiden, misschien ook wel voor mezelf. Welke doelen heb jij bereikt? En indien niet, wat doe jij er dan aan?

Wat doe jij?

Ik merkte het onlangs weer tijdens een bijeenkomst. Je bent in gesprek en dan komt die inspiratieloze en onvermijdelijke vraag. “Wat doe jij?” Het lijkt op het eerste gezicht een eenvoudige vraag. We stellen deze vraag allemaal wel een keer. Toch schiet je dan nog wel eens in de kramp. Vooral als je net even in een mindere fase zit. Bijvoorbeeld wanneer je tussen banen zit of als jij je kwetsbaar voelt omdat je net even wat minder klanten hebt, dan je zou willen. Jouw hoofd voert een interne dialoog. Waarom vraagt hij of zij dat? Wil jij het echt weten? Wat als het niet goed genoeg is? Ben ik niet interessant? Zal hij iets interessanter doen, enzovoorts. Voor je het weet geef je een antwoord dat geen recht doet aan jezelf.  Dat helpt zeker niet bij het bereiken van de doelen die voor ogen hebt.

Doel

Je kunt beter vertellen wat je wil bereiken. Wat is jouw doel? Niet het doel tijdens het gesprek, maar die in je werk of zelfs leven. En als je dat niet weet, zoek dan uit wat het voor jou is? Mijn levensdoel is zorgen dat mensen hun dromen waarmaken. Wat ik doe is het coachen en trainen van mensen zodat ze beste versie van zichzelf durven te laten zien. Daardoor worden ze weer gelukkig(er). Het mooie van gelukkige mensen is dat ze zorgen dat andere mensen ook gelukkig worden. Let er maar eens op. De twee die ik sprak, die echt straalden, hadden één gemene deler. Ze weten precies wie ze zijn en waarvoor ze het doen.

Doelen-leuk

Wat is leuk?

Het mooie is dat ze doen wat ze leuk vinden. Ja, logisch zou je denken. Toch geeft 51% van de mensen aan energie te verliezen op het werk in plaats van dat ze vrolijk naar huis gaan. Zo logisch is het dus blijkbaar niet. Al pratende kwam ik achter een aantal andere overeenkomsten. Zo hadden ze een opleiding gevolgd omdat ze dit leuk vonden om te doen. Verder weten ze goed wie ze zijn en wat ze voor anderen willen bereiken. Daarnaast hadden zich verdiept in wat er nodig is om dit te realiseren. En als laatste weten ze wat ze aan waarde toevoegen. Ik was er even stil van. Wow.

Controleer

"Daar moet ik wat mee doen", dacht ik gelijk. De weken erna lette ik erop dat ik deze vragen stelde in de gesprekken die ik voerde. Het bevestigde mijn eerste ervaringen. En daarmee vond ik een manier om ervoor te zorgen dat je bewuster gaat leven. Zelf heb ik tientalen boeken gelezen over dit thema. Dit is maar slechts een fractie van wat erover geschreven is. Het ultieme antwoord heb ik (nog)niet gevonden. Ons leven is grillig en kent ups en downs dus zo gek is dat ook weer niet. Ik denk ook niet dat het ultieme antwoord bestaat.

Heldere vragen

Ik wil toch een poging wagen om jou te helpen bij het bereiken van jouw doel. Deze vragen kun jij jezelf stellen om jouw doel helder te krijgen:

• Wie ben je?
• Voor wie doe je wat je doet?
• Voor welke meerwaarde zorg jij?
• Wat verbetert er in het leven van die ander door jouw hulp?

Wie ben je?

De eerste vraag is de meest simpele toch. Je bent wie je bent. Noem je naam en je bent er al. Voeg daarbij je bedrijfsnaam of het bedrijf waarvoor je werkt aan toe en het begin is er.
Als mensen mij vragen: "Wat doe jij dan? En als ik verkramp, dan zeg ik snel: " Ik coach." Weinig inspirerend. Wanneer ik zeg dat ik mensen help om hun dromen waar te maken. Dat is de verbetering die ik aanbreng in hun leven. Ik krijg dan meteen de vraag: “Hoe doe jij dat dan? Of: “Wat doe je dan voor ze?” Zo gaat het gesprek meteen een andere richting op. “Ik kijk en help zoeken naar wat de talenten van mensen zijn. Hoe gebruiken ze die nu en werkt dat dan voor ze?" En een nog belangrijkere vraag is: Wat vinden mensen echt leuk om te doen? Dat is waar de passie ligt. Die passie levert dan altijd een doel op wat je wilt bereiken.

Voor wie doe je wat je doet?

Je bent goed in jouw vak. Je kent jouw doelgroep en weet wat ze nodig hebben.  Het maakt niet uit of dat klanten zijn of de collega's in jouw bedrijf waar jij je best voor doet. Daarnaast wil ik jouw privé situatie hierbij ook noemen. Want dat zijn jouw dierbaren, waarvoor je wilt zorgen. Het thuisfront kan een grote motivatie en inspiratie zijn om te doen wat je doet.

Voor welke meerwaarde zorg je?

De volgende stap is dat je duidelijk kunt maken waar je een ander precies mee kunt helpen. Daar ligt jouw echte toegevoegde waarde. Als jij bijvoorbeeld mensen stralend op de foto kunt zetten en daarmee de gewenste uitstraling geeft, is dat als fotograaf een meerwaarde. Als jij structuur brengt in de financiële huishouding van een onderneming waardoor jouw klant rustig kan slapen is dat waardevol voor een accountant. Een meerwaarde is jouw USP en kan je helpen bij het bereiken van jouw doelen.

Doelen-passie

Wat bereik je?

De verbetering in het leven van je klant, maar dat kan natuurlijk ook jouw prive-situatie zijn, is daarmee ook duidelijk. Het effect van je werk maak je daarmee tastbaar. Om de voorbeelden die ik heb gebruikt af te maken. Een coach brengt focus en maakt daarmee doelen haalbaar. De fotograaf verbetert de zichtbaarheid en daarmee groeit het aantal potentiële klanten. Een accountant zorgt voor rust waardoor de ondernemer zich weer kan richten op zijn primaire processen.

Als je de antwoorden op deze vragen uitwerkt, heb je in no-time een prachtig antwoord geformuleerd. Schiet je ook niet meer in de kramp op de vraag “Wat doe jij?

 

Top