Creativiteit elimineert belemmeringen!

Iedereen heeft creativiteit!

 

creativiteit-elke-dag

Creativiteit is de kracht om nieuwe oplossingen of ideeën te bedenken. En iedereen is hiertoe in staat. Als jij je ertoe zet lukt het jou ook. Het enige dat je nodig hebt is een beetje lef en gezond verstand. Dat kan in je hoofd maar ook in jouw gedrag. Door jouw creativiteit aan te spreken wordt jouw houding opener. Hierdoor kijk je positiever naar uitdagingen die op jouw pad komen. Dat zorgt ervoor dat je in staat bent meer waar te nemen, te horen ruiken en voelen. Het gevolg is dat je productiever bent en makkelijker kunt vernieuwen. Als het je nu even niet lukt, hoe krijg je het dan weer terug? Je leest er meer over in deze blog.

Praktijkvoorbeeld

Zo had ik recent een coachee die klaagde over het verdwijnen van creativiteit. Het zat nogal dwars om het zo expliciet te benoemen. Een korte impressie van het gesprek
“Ik kan mijn creativiteit niet meer kwijt in mijn werk!”
“Wat bedoel je precies?” vroeg ik.
“Gewoon, dat ik mijn ideeën er niet uit krijg. Normaal heb ik er geen enkel probleem mee. Ik bedenk van alles en werk dat uit tot retegave plannen. Maar nu. Het lijkt wel of ik het talent kwijt ben”
“Wil je mij meenemen met wat er dan gebeurt bij je?”
“Dan word ik onrustig en boos op mijzelf en ga ik nog beter mijn best doen.”
Uiteindelijk nadat we de situatie uitgebreid hebben doorleefd, stel ik de vraag of dit helpt.
“Nee, stom he hoe harder ik mijn best doe hoe slechter het gaat. Het geeft me een gevoel dat ik dom ben en faal. Ik schaam me dan omdat ik veel beter kan dan ik nu doe.”

Focus

Focus aanbrengen kan averechts werken in dit geval. Door harder je best te doen en je te concentreren op het verlies bereik je niet wat je wilt. Hoe dat komt is voor mij duidelijk, hoe je ervan afkomt is wat lastiger. De oorzaak ligt zoals wel vaker iets dieper. Je bent altijd zo creatief, scherp en levert hoge kwaliteit. Dat is een lat die je dan voor jezelf hanteert. De crux zit wat mij betreft in de beleving van het woord altijd. Je bent dan heel erg streng voor jezelf. Het gevolg is dat je extra je best gaat doen. Het is toch belachelijk dat jij dit ineens niet meer kunt. Kom op zeg. Hup vol gas er tegenaan. Wat volgt is energieverlies, frustratie en twijfel. Herkenbaar?

creativiteit-belemmering

Belemmering

Er is duidelijk sprake van een belemmering door het leggen van jouw lat. Een lat is niets mis mee maar als jouw innerlijke criticus de overhand krijgt wordt het lastig. In plaats van harder te werken zou mijn tip zijn om het tegenovergestelde te doen. Vertragen en reflecteren. Sta stil bij wat die strenge stem je wil vertellen. Wat gebeurt er nu op je werk of in je leven waardoor je deze belemmering ervaart

Dromen

Ik stel mijn coachees regelmatig de vraag om te dromen en zo ook hier. Die innerlijke kritische stem is erg lastig. Om in die droomvraag te blijven. Wat nu als die stem eens even op vakantie gaat. Koffer pakken en wegwezen! Wat zou dan het ergste zijn dat er kan gebeuren? Geen waarschuwingen, geen bedreigingen, geen vingertjes en niet worden teruggefloten. Wat dan? Raak je de balans kwijt, je baan of erger nog vergaat de wereld dan? Deze film, als ik het zo mag noemen, speelt zich alleen af in jouw wereld. Verander het script en het einde van de film verandert met jou mee.

Dromen
Creatie

Het ombuigen van je gedachten zorgt ervoor dat je een andere mindset creëert. Het is ontzettend leuk om te denken in creatie. Bijvoorbeeld als je kinderen lastig zijn omdat ze zich vervelen kun je ze daarvoor een uitbrander geven. Wat je beter kunt doen is hen de opdracht te geven om een leuk uitje te vinden. Iets waar jullie gezamenlijk plezier aan beleven. Zeg nou zelf, een pretpark of een zwembad is toch veel leuker dan elkaar pesten op de bank thuis. Denk zelf maar terug aan je eigen kindertijd.

Mindset

Dat brengt me tot een ander idee. Om in die positieve mindset te komen kun jij je verplaatsen in een ander. Zelfs letterlijk in een ander persoon. Misschien heb je een idool of een held. Dichtbij huis of juist een beroemdheid. Kruip letterlijk in de huid van die persoon. Wat voelt, denkt, zegt en hoe beweegt die zich. Hoe zou jouw held naar die belemmering kijken. En wat zou je dan anders doen?

Humor

Mocht je daardoor nog niet loskomen van je belemmering zou je ook humor kunnen gebruiken. Maak er een sport van door je te laten inspireren door de meest rare ideeën. Die van jezelf of van anderen. Kijk filmpjes van rare ideeën en voor je het weet lopen de tranen over je wangen van het lachen. De meest originele en toffe uitvindingen zijn zo geboren. als je "los"bent wordt je echt creatief. Je bent dan niet in je gebruikelijk patroon aan het denken.

Creativiteit is iets anders doen of denken dan dat je normaal gesproken doet. Ik heb hierboven een aantal ideeën gedeeld om jou anders te laten denken. Het doen gaat je ervaren wanneer jij er mee aan de slag gaat. Oefening baart kunst zeggen ze dan. En als het niet meteen lukt, wees dan niet zo streng voor jezelf.

Top