Aannames
Elke dag doen we het. Thuis, op je werk, in gesprek met klanten. Het gebeurt echt elke dag. Ja jij doet het ook. Denken dat je het weet. Zelf het antwoord bedenken op de vraag die hebt gesteld. Zo heb ik er deze week ook een paar gemaakt in een gesprek met een coachee. Nu gebruikte het in dit geval bewust om te plagen en daarmee een reactie uit te lokken. Het ging me zo makkelijk dat ik dacht ”Hee, Vonkie, is dit echt functioneel of voed ik mijn aanname? Want dan heb ik een oordeel. De vraag stellen was voor mij genoeg om bij te sturen. Mijn aanname heb ik afgestemd, in dit geval met mijzelf. Hoe vaak stem jij jouw communicatie af met een ander? Stel jij een vraag ter verduidelijking? Hoe kun je aannames gebruiken om communicatie te verbeteren, daar gaat mijn blog over deze keer.
Elastisch
Controleren van wat jij zegt of bedoelt is erg belangrijk wanneer je duidelijk wilt communiceren. De gedachten van mensen zijn namelijk ontzettend elastisch. Ze kunnen alle kanten op schieten wanneer jij speling geeft op wat je bedoelt. Speling? Een kier, ruimte, loslaten een wiel met speling. Ieder heeft zijn eigen referentiekader en daarmee kan het zo maar gebeuren dat de ander niet begrijpt wat jij bedoelt. En jij krijgt geen vraag gesteld dus ga je vrolijk door met je verhaal. Dan blijkt later dat er andere zaken worden uitgevoerd. Terwijl jij toch heel duidelijk hebt aangegeven wat er gedaan moest worden. Moet je dan echt alles controleren? Nee niet alles maar wel veel meer dan dat je nu gewend bent. Je zult zien dat je dan veel effectiever kunt worden.
Gedachten
Laat ik eerst eens een stap terugzetten. Waar heb jij aannames over? Over jezelf? Die zijn natuurlijk altijd erg positief, toch? “Ik heb maar een Hbo-opleiding dus die leidinggevende functie krijg ik toch nooit!” Of: “Ik heb het nog nooit gedaan dus dat kan ik niet. “Een presentatie geven voor de hele afdeling ja daag!” Dan gaat het alleen nog maar over jezelf. Over anderen dan? “Hij schrijft steeds leuke blogs op social media dus hij zal wel supersuccesvol zijn.” Of: “Die collega zit me altijd expres dwars bij vergaderingen.” (De collega weet nergens van!) En zo kan je doorgaan tot je de aanname doet dat de wereld een vreselijke plek is met alleen maar ellende.
Routine
Zonder dat je het door hebt, ben je op deze manier de hele dag bezig met het doen van veronderstellingen. Naar de reden kan ik alleen maar gissen. Door na te vragen hoor ik vaak dat mensen vaak controle willen over van alles en nog wat. Comfort en routine doet ons blijkbaar heel goed. Of neem ik dit nu te snel aan? Nu ja, je weet het zelf wel beter. Uiteindelijk leiden dit soort gedachten tot het verslechteren van jouw eigen waarde en verlaging van je zelfvertrouwen. En als je echt doorslaat naar de donkere kant wordt je aanname misschien wel werkelijkheid. Dus wanneer je merkt dat het die kant op gaat, beweeg dan de tegenovergestelde kant op.
"Denk aan ANNA, Alles Navragen Niets Aannemen!"
Bewustzijn
Terug naar de kern is wezenlijk. Wie ben je, wat kun je en wat wil je? Wees je bewust van wat er is. Daarna volgt pas de vraag hoe je dat wilt laten zien aan anderen. Dat geldt zowel prive als zakelijk. Ik geloof namelijk niet in gescheiden eigenschappen. Jouw rol thuis is anders dan zakelijk maar je persoonlijkheid blijft hetzelfde. Daarmee zullen je primaire reacties of gedachten ook hetzelfde zijn. Bij veranderen van gedrag is het thuis wel veiliger om te experimenteren. En tegelijkertijd laten ze bij mij meteen weten of het klopt. “Pap, heb je weer iets nieuws geleerd?” Oke nog niet congruent dus. Dat kun je natuurlijk ook aan een collega of compagnon vragen natuurlijk.
Vragen stellen
Vragen stellen is wat mij betreft nog de meest doeltreffende manier om te controleren of jouw communicatie helder is. Stel altijd vragen maar doseer en wissel af. Geen ondervraagtechniek maar een menselijk gesprek waarbij je ruimte aan de ander laat om te reageren. De mening van de ander mag er zijn, ook al is het niet jouw mening. Door inzichten te delen ontstaat er verbinding en daarmee begrip. Als je goed luistert is er vaak een oplossing te bedenken waar iedereen achter staat. Een eenvoudige stap om je communicatie te verbeteren.
Verbeteren
Communicatie kun je dus verbeteren door jouw aannames te controleren bij je gesprekspartner. Wees proactief. Vraag na of je echt begrepen hebt wat de ander bedoelt. Deel je gedachten en gevoel zodat het beklijft. Snelle gedachten mogen worden gedeeld. Maak het visueel. Dit bevordert creativiteit en zorgt voor gedragenheid. Het aantal misverstanden zal hierdoor afnemen. Dat zorgt voor een prettige werksfeer en goed gevoel. Voor je het weet ga je vragen stellen zelfs nog leuk vinden ook.