Dominante mensen beteugelen, zo voorkom je de apenrots.

Beter leren omgaan met dominante mensen.

Dominante-mensen

 

Hoe ga je om met van die gorilla’s? Ik begreep de vraag niet? “Wat bedoel je precies? Vroeg ik. “Nou van die gasten boven op de apenrots.” Meteen begreep ik wat ze bedoelde. ”Aaah, de dominante mensen, een mooie vraag gaf ik haar als compliment. En daarmee kun je beginnen. Dominante mensen willen namelijk graag complimenten, aandacht en vooral winnen. Betekent dit dan dat je dominante mensen maar hun gang mag laten gaan? Nee, natuurlijk niet! In deze blog leg ik je uit hoe je met dominante mensen kunt omgaan zonder dat jij jezelf verliest. Want wie wil nou zichzelf verliezen?

Leren

Tijdens mijn vorige leven woonde ik op de spreekwoordelijke apenrots. Het testosteron spoot, bij een groot aantal collega’s, de oren uit. En als je daar midden inzit is het best lastig om niet meegezogen te worden in dat gedrag. Al was het alleen maar om niet ten onder te gaan in het verbale geweld. Als ik daar nu op terug kijk denk ik dat had ik wel anders kunnen aanpakken. Saillant detail is dat ze later hun gedrag probeerden goed te praten. In de loop der jaren heb ik door schade en schande geleerd hoe je beter met dominante mensen om kunt gaan.

Inzicht

Om dominantie te weerstaan is het goed om een globaal idee te krijgen van wat er gebeurt bij dominante mensen. Waarom doet iemand zo? Is het gedrag aan jouw acties te relateren of is er iets anders aan de hand. Mijn ervaring zegt dat het vaak met de persoon zelf te maken heeft. Onzekerheid, compensatiegedrag of het zijn onderliggende emotionele problemen die met overdracht te maken kunnen hebben. Probeer het dan ook niet als te persoonlijk te zien. Niet iedereen is hetzelfde maar in de basis zijn er veel overeenkomsten.

Omdraaien

Een van de talenten van dominante mensen is dat ze goed weten, bij wie en wanneer hun gedrag werkt. Wat zou er gebeuren wanneer zij met hun eigen gedrag worden geconfronteerd? Je zult zien dat ze dan snel terugtrekkende bewegingen maken. Dat zijn ze namelijk niet gewend. Afhankelijk van wat je wilt bereiken bij een confrontatie kun je zelf een bepaalde mate van dominantie inzetten. Dit varieert van vriendelijk en helpend tot de volle inzet van je meest dominante kant. Vriendelijkheid en complimenteren verwart het dominante type omdat ze dan geen strijd kunnen aangaan. Dan blijft er weinig van hun dominantie over.

dominante-emoties-brandstof

Emoties?

Probeer jouw emoties onder controle te houden. Emoties zijn niet nuttig wanneer er onenigheid is. Jouw emoties zijn als brandstof voor een dominant persoon. Het geeft ook de mogelijkheid om die knop bij jou steeds in te drukken, zodat jij steeds minder controle over de situatie hebt. En zo voorkomen ze dat hun eigen kwetsbaarheid duidelijk wordt. Dat wordt als gezichtsverlies beschouwd en dat kan natuurlijk niet.

Invloed

Respect en invloed is wat mij betreft belangrijk bij de omgang met anderen. Geef dan ook duidelijk je grenzen aan. Laat je niet manipuleren waardoor je het gevoel krijgt dat je alleen staat in je mening of standpunt. Door hun overtuigde gedrag, heb je snel kans dat het in je hoofd gaat zitten. Voor je het weet voel jij je schuldig over iets waar je dat niet over hoeft te zijn. Jij verdient zelf net zoveel respect als de ander. Dus laat je niet aanpraten dat jij het verkeerd aanpakt als dit niet de mening is van je dominante gesprekspartner. Oefen invloed uit op de inhoud van het gesprek.

zelfzorg-dominantie

Zelfzorg

Hoe je opkomt voor jezelf is bij iedereen verschillend. Ik schreef eerder als eens over hoe je op een vriendelijke manier nee kunt zeggen. Dat is best lastig maar het kan. De crux zit hem in de manier waarop je het zegt. Vriendelijk en vanuit jouw perspectief. De ik-vorm en dan met motivatie op feiten. Eerder noemde ik al geen emoties te laten doorschemeren. Daar is wel een uitzondering op wanneer je empathie toont. “Ik begrijp dat jij dit wilt en dat het best een flinke klus is om dit uit te voeren. Ik heb hier alleen geen tijd voor omdat ik deze opdrachten heb etc.” Je geef aan dat je het begrijpt maar er geen oplossing voor hebt. De feiten spreken dan voor zich en je blijft uit de verwijten. Laat je dan ook niet verleiden op bij een negatieve reactie, alsnog met emotie te reageren.

Doen

Nu kan ik me voorstellen dat je dit best lastig vindt. Als tip wil ik je dan adviseren om dit uit te proberen bij personen waarbij je dit lastig vindt. Toon daadkracht bij die collega die je altijd zo in de hoek weet te drukken. Wees subtiel in je aanpak en praat vanuit de ik-vorm: Ik vind dit erg belangrijk. Ik weet dat je het heel druk hebt maar ik wil graag dat jij dit oppakt omdat dit voor mij erg belangrijk is. Ik kan jouw expertise hierbij gebruiken”. Het is kwetsbaar en tegelijk erg krachtig omdat jij je gelijk uitspreekt. Dit is wat ik wil en wil je me hierbij helpen.

Gorilla's

Ik heb je hierboven een aantal manieren beschreven waarop jij jouw dominante collega of klant beter te woord kunt staan. Hiermee vergroot jij je assertiviteit en heb je een extra instrument waarmee je kunt werken. Assertief zijn kun je op een rustige en vriendelijk manier zijn zonder dat jij jezelf verliest. En ook niet onbelangrijk je kwets er het dominante type ook niet mee. Sterker nog ik verwacht dat er meer onderling begrip ontstaat waardoor het omgaan met elkaar prettiger verloopt. Oefen er maar eens mee, je kunt er alleen maar door groeien. Gorilla’s zijn ook maar gewoon lieve planteneters.

Top