Welke belemmering wil jij verhelpen?

Belemmering verhelpen?

jouw-belemmering

Klimaat veranderen

Je kunt geen krant openslaan, geen tv-programma aanzetten en geen social media aanklikken, of er is sprake van een klimaat of energiecrisis. We moeten wat doen want anders gaat het niet goed komen met de mensheid. Er zit schijnbaar iets vast in het hoofd van de mensen die de beslissingen kunnen nemen. Nou hoor ik dat regelmatig, bijna wekelijks. “Ik zit vast of er zit iets vast. Er moet toch een manier zijn om het te laten werken. Want zo gaat het niet. Iets houdt me tegen.” Hoe verhelp jij jouw belemmering?

Welke belemmering

Er is een opstopping, obstakel, belemmering. Het gaat dan niet alleen om de verbale obstipatie maar ook om de fysieke en mentale belemmering die coachees voelen. En jij bent niet alleen als je dit ervaart. We kennen tenminste al 160 woorden die een synoniem zijn van belemmering (synoniemen.net). Nou, dan zit het wel in de weg of niet? Ik begrijp hierdoor nog beter waarom mijn beroep het verschil kan maken. Dan verandert mijn klimaat ook, zo denk ik. Herken jij jouw belemmering? Stel de vraag aan jezelf en vertrouw op jouw antwoord.

Sneeuw

De vraag stellen: Wat is belangrijk in je leven, helpt zeker. Om bij het klimaat te blijven. Wist je dat Inuit wel meer dan 100 woorden voor sneeuw gebruiken. Wij zoals gezegd 160 voor obstakel. Het bracht mij meer inzicht in hoe taal bijdraagt aan het versterken van een gevoel. Alleen zorgt het hebben van een uitgebreid vocabulaire je niet bij het verhelpen van jouw belemmering. Bewustwording is wel een belangrijke stap. Luister naar dat stemmetje in je hoofd. Jij wilt dat wel, maar je kunt het toch niet. Wie ziet er nu op jou te wachten? Dat stemmetje ben jij, dus verander wat je tegen jezelf zegt.

Energie is overal

Een belemmering is een energie stopper. In meer dan één opzicht. Het kost je energie en jouw energie leidt niet naar het door jouw gewenste resultaat. Als de frustratie toeneemt en de stress groter wordt heb je op korte termijn kans op een burn-out. De zoektocht naar nieuwe soorten energie – goedkoper en schoner – is volop aan de gang. In de natuur is energie overal te vinden. Een vereiste is wel dat je weet waar je moet zoeken. Enige verstand van zaken is dan een groot voordeel.  Zo niet gaat dat stemmetje steeds harder roepen dat jij het niet kunt. Zo ook bij jouw persoonlijke zoektocht om jouw belemmering te verhelpen.

Zuinig

Niet alleen bij het opwekken maar ook bij het gebruik van energie worden we opgeroepen om hier zuinig mee om te gaan. Doe jij dit met jouw energie ook? Mag ik een voorschot op het antwoord nemen? Nee, he dat doe je waarschijnlijk niet. Jouw energie is ook beperkt en kostbaar. Je zult het vast wel herkennen als je na een dag werken thuiskomt, dan kun je je weer opladen voor de volgende werkdag. En dat aanvullen kan soms meer moeite kosten dan je lief is. En dat veranderen wordt dan best lastig. Maar het kan wel degelijk. Welke belemmering houdt jouw verandering tegen?

jouw-energie

Schaars

Schaarsheid leidt tot het maken van keuzes. Wind- of zonenergie of toch maar een kerncentrale erbij? Even een zijsprong, de protesten in de jaren ’70 waren enorm en nu zou het ineens veilig zijn? Hoe dan ook een keuze maken geldt ook voor jou. Waar ga jij jouw energie aan besteden? En waar krijg je zelf energie van? Want het opladen zelf kost je ook energie. Weet je eigenlijk wel hoeveel. Moet ik weer naar die verjaardag en eigenlijk kost het me zoveel moeite. Of op je werk weer die vergadering over dat onderwerp waarvan je vooraf al weet dat een mail slimmer is. En je leidinggevende of collega die weet dat natuurlijk ook wel. Ga je energie in de verandering steken of niet?

Leiderschap

Breng voor jezelf in kaart waar je echt energie van krijgt. En weeg af hoeveel energie je erin moet stoppen. En wat is het resultaat hiervan. Voor je prive-situatie kun je dat redelijk makkelijk inschatten. Dan heb je daarna een keuze te maken tussen wat je wel en niet wilt. Zakelijk is dat lastiger omdat inkomen een grotere rol speelt. Hoewel? Een gelukkige medewerker is productiever en zorgt voor meer waarde voor de onderneming. Meer voldoening in je werk betekent minder verzuim en betere resultaten. En dat werkt uiteraard twee kanten op. Energie geven levert energie op.
Ik wens je veel energie toe.

Top