Hoe overwin je belemmeringen?

Bevrijdend

Belemmeringen overwinnen werkt bevrijdend. Je minder zorgen hoeven te maken over jezelf zorgt voor lucht. Er wordt veel gesproken over persoonlijk leiderschap, laat ik dit nu persoonlijke bevrijding noemen. Als jij jezelf kunt zijn durf jij jezelf echtte laten zien. Regelmatig zie ik het in trainingen dat mensen zich inhouden. Ze zijn bedachtzaam en manoeuvreren strategisch door de training. Bang voor afwijzing en verschuilend achter excuses om vooral niet kwetsbaar te hoeven zijn.

Mijn ervaring is juist het tegenovergestelde. Je ziet de worsteling die mensen doormaken en merkt dat hun schild niet zo dik is als ze denken. Kwetsbaarheid staat voor mij voor open stellen, verkrijgen van inzicht, zorgt voor begrip en leidt uiteindelijk, met een beetje hulp tot groei. Het is juist heel krachtig om open te staan voor de mogelijkheden die anderen je kunne aanreiken. Ze willen je juist helpen omdat ze het goed met je voor hebben. Naïef? Misschien, ik zie het gelukkig vaak gebeuren. Is het makkelijk? Nee, zeker niet maar zo lonend.

Hoe dan?

Het overwinnen van belemmeringen in gedrag kan een uitdagend proces zijn, maar het is zeker mogelijk met de juiste aanpak en toewijding. Welke stappen je kunt nemen om je hierbij te helpen vertel ik je hieronder. Wel een waarschuwing vooraf, je moet wel zelf aan de slag!

Bewustwording

Ik schreef het al vaker; Ken jezelf. Herken en erken de belemmeringen die je ervaart in je gedrag. Dit kan bijvoorbeeld ongezonde gewoonten, angsten, negatieve overtuigingen of gebrek aan discipline zijn. Wees wel eerlijk tegenover jezelf en neem de tijd om te begrijpen wat je tegenhoudt. Kies niet voor de korte route de gaat je niet ver brengen.

afkortingen werken niet
Doelen stellen

Bepaal welk gedrag je wilt veranderen of welk doel je wilt bereiken. Maak je doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdsgebonden (SMART-doelen). Het hebben van een duidelijk doel kan je helpen gemotiveerd te blijven tijdens het proces. Maak de stappen die je wilt maken niet te groot zo blijf je doorlopen en vooruitgang boeken.

Onderzoek en begrijp

Probeer de onderliggende oorzaken van je gedragsbelemmeringen te begrijpen. Dit kan betekenen dat je jezelf vragen stelt zoals: Waarom handel ik op deze manier? Welke emoties of gedachten triggeren mijn gedrag? Door de wortels van je gedrag te begrijpen, kun je gerichter werken aan verandering. Soms laat het antwoord enige tijd op zich wachten om dat je niet de juiste vraag stelt of te snel wilt. Mijn tip; laat het gebeuren en maak je niet te druk. Het kost gewoon tijd.

Ontwikkel nieuwe strategieën

Identificeer gezonde alternatieven voor het belemmerende gedrag. Bijvoorbeeld, als je worstelt met uitstelgedrag, kun je technieken zoals timemanagement, prioriteiten stellen, beloningen of het gebruik van to-do lijsten uitproberen. Experimenteer met verschillende strategieën en ontdek wat voor jou het beste werkt. Om te weten wat werkt mag je gewoon experimenteren dat is onderdeel van jouw ontwikkeling.

Verander je omgeving

Soms kan de omgeving waarin we ons bevinden ons gedrag beïnvloeden. Identificeer factoren in je omgeving die je belemmeren en pas ze aan indien mogelijk. Dit kan variëren van het vermijden van verleidelijke situaties tot het zoeken van ondersteunende sociale kringen die je gedragsverandering ondersteunen. Hier is het ook mogelijk om een andere reactie te geven op jouw omgeving. Net als bij een nieuwe strategie kan een (voor jou) nieuwe reactie een andere effect hebben op jouw omgeving

Hou vol

Gedragsverandering kost tijd en inspanning. Het is belangrijk om geduldig met jezelf te zijn en niet ontmoedigd te raken als je tegenslagen ervaart. Zie elke stap in de goede richting als een succes en leer van eventuele terugvallen. Wees volhardend en blijf gemotiveerd om je doelen te bereiken. Als aanmoediging: Ik hou van de gedachte dat je verandering al begonnen is op het moment dat je realiseert dat het niet snel genoeg naar je zin gaat.

Zoek hulp

Het kan nuttig zijn om steun te zoeken bij anderen tijdens het proces van gedragsverandering. Dit kan variëren van het delen van je doelen met vrienden of familie tot het raadplegen van een professional, zoals een therapeut of coach, die je kan begeleiden en ondersteunen bij het overwinnen van je belemmeringen.

Onthoud dat het overwinnen van belemmeringen in gedrag een persoonlijk proces is en dat iedereen zijn eigen uitdagingen heeft. Geef niet op en wees vriendelijk voor jezelf tijdens dit proces. Mild zijn naar jezelf.

 

Top