Jij wil toch ook authentiek zijn?

Authentiek-bijzonder

Authentiek

“Goh ja die is zo authentiek. Helemaal zichzelf.” Kent u die uitdrukking? Authentiek en congruent zijn? Vaak gevolgd door de onuitgesproken gedachte: “Ik wou dat ik ook zo was!” Wat is dat eigenlijk, authentiek en congruent zijn en waarom vinden mensen dit een bewonderenswaardige kwaliteit? Hoe kan jij jezelf echt ontdekken? Wanneer weet jij dat je echt bent en dat het klopt met wie je denkt te zijn? Deze vragen krijg ik met enige regelmaat. Ik ga je proberen vanuit mijn perspectief antwoord te geven op deze vraag. Hoe ben jij echt, betrouwbaar en geloofwaardig? Wat dat betekent authentiek en congruent zijn. Of heb jij een eigen definitie?

Bijzonder

Als je deze definitie aanhoudt is het toch heel raar dat je bewonderd wordt als je echt bent. Betrouwbaar en geloofwaardig. Kijk eens naar de politiek is het eerste dat bij mij opkomt. Blijkbaar is het geen gemeengoed wanneer dit opvalt. Terwijl ik deze vraag stel realiseer ik me dat hiermee help om dit paradigma in stand te houden. Doe ik er ook aan mee? Natuurlijk wel, niets menselijk is mij vreemd. Verlangen ook niet. Authentiek en congruent zijn is bijzonder, ben jij het daarmee eens?

zelf-denken

Zelf denken

Wat houdt echt zijn dan eigenlijk in? Wanneer je helemaal echt bent, sta je los van alles wat je tot nu toe in je leven hebt aangeleerd. Dat wat je ouders je hebben bijgebracht en wat je hebt geleerd op school of op je werk. Je bent dan los van je conditionering die in de loop der jaren heeft plaatsgevonden. Als ik dan zelf denk aan de mensen van wie anderen beweerden dat ze authentiek zijn plaatst dat ze toch in een ander licht. De mening die ze hadden lijkt veel op wat anderen roepen in hun omgeving. Heb je wel eens zelf gecontroleerd of die mening van jou is. Of dat je iets aan het reproduceren bent. Grote kans op het laatste.

Intuïtie

Hoe weet je nu of je echt jezelf bent, congruent en aanwezig. Voor mij zit dat in mijn buik. Ken je dat wanneer je iets zegt waarvan je weet, dit is niet goed? Dat drukkende een beetje misselijk wordend gevoel gevolgd door een stoot adrenaline en uiteindelijk rode wangen. Bijvoorbeeld als je een gesprek hebt en je wordt getriggerd. Je doet of zegt dan iets dat je beter achterwege had kunnen laten. Je voelt je in verlegenheid gebracht en je hebt het gevoel dat iedereen dat weet. Wat doe je dan? Terug in je schulp, zoekend naar wat er gebeurde. Boos op je jezelf, want jij bent niet oké, op dat moment. Verwarring is het gevolg en je bent verder verwijdert van wie je wil zijn.

Congruent

Misschien ben je ook wel boos op je omgeving omdat je faalde en je zwak voelde. Je bent immers niet congruent met wie je wil zijn. Mensen gaan daar verschillend mee om. Zo zet de één intelligentie in om te laten zien wat hij weet. Een ander begint een vurig betoog om te laten zien wat hij/zij waard is. En zo geven mensen een beeld af van wie ze graag willen zijn. Of is het denken te willen zijn. Daar kom je alleen zelf maar achter door te praten met én te luisteren naar andere mensen.

Originele denkers

Als je praat met anderen is er altijd iemand die luistert en je vragen beantwoordt. Nu is het wel de vraag of je jouw ego aan de kant kunt zetten. Ben je een prater die zijn intelligentie wil laten zien of luister je naar de mening van een ander? Als je een zinvol gesprek voert met iemand merk je dat gelijk. Je hebt een verbinding en voelt dat jij ertoe doet. Je hoort een mening, een andere kijk waarvan je kunt leren. Die originele gedachten en ideeën leiden tot jouw nieuwe inzichten en kun jij vervolgens uitproberen.

Authentiek-angst

Koudwatervrees

Dat uitproberen kan best beangstigend zijn. Je kunt je namelijk niet meer verschuilen achter een algemeen aanvaarde gedachte, maar je bent jouw authentieke zelf aan het tonen. Wees er beducht op, dat de kritiek die je daarop krijgt een stuk harder aankomt dan normaal. Relativerend kan je zeggen dat het ook gewoon gedachten zijn. Gedachten heb je maar je bent ze niet zeg ik wel vaker. En soms is dat maar goed ook.

Experimenteer

Als je mijn uitdaging oppakt, door te experimenteren met je authenticiteit, probeer dan je gedachten los te laten. Ga een gesprek aan om te luisteren, niet om te winnen. Laat je drang om te laten zien hoe intelligent of welbespraakt je bent achterwege. Geen clichés, maar oprechte aandacht in het moment. Geen sociale camouflage door humor of intelligentie. Geef jezelf bloot en luister naar wie je echt bent. Gewoon doen!

Top