Authentiek: Bartje als Fregatvogel

Authentiek: Bartje als Fregatvogel?

 

Authentiek: Bartje als fregatvogel
foto NOS.nl

Bartje

Mijn oog viel op een stukje op NOS.nl. Reusachtig standbeeld Bartje wordt opgeruimd
Hé wat? Er staat, of liever stond, een beeld van Bartje Bartels van maar liefst acht meter hoog.
Het beeld stond langs de A28 vlak bij Assen en staat symbool om te laten zien dat de inwoners van Drenthe niet al te bescheiden moeten zijn. Nou dat heeft de boer van het land waarop het beeld stond geweten. Er wilden zoveel mensen op de foto dat de boer er last van kreeg. Uiteindelijk hebben de initiatiefnemers het beeld weggehaald. De populariteit van het beeld werd zijn eigen Waterloo.

Gezond

Het zette me wel aan het denken. Wat is dat toch? Grootheid trekt aan. Mooier trekt aan. Dat is in de natuur ook zo. Een grote vogel of een opvallend gekleurd mannetje trekt de andere sekse aan. De natuur herkent goed genetisch materiaal. Gezonde kuikentjes gegarandeerd. Een Fregatvogelmannetje bijvoorbeeld zet een grote rode keelzak op om de dames te laten zien dat hij er mag zijn. Dat worden gezonde kindjes. Vogels hebben voor zover ik weet geen sociale media ter beschikking om dit te tonen.

Authentiek in perspectief

Authenthiek

Het authentieke van een vogel is dat hij dit gedrag vertoont vanuit zijn primaire behoefte om voor gezond nageslacht te zorgen. Laten zien dat je er goed uit ziet is niet om onzekerheid of schaamte te maskeren. Nee, het fluitertje is gewoon zichzelf, een gezonde vogel. En het gedraagt zich al helemaal niet om zich beter voor te doen dan hij is. Wij mensen, sociale dieren bij uitstek, vinden het moeilijk om niet aan of voor anderen te denken. Zo proberen wij, op onze manier, erbij te horen. Dit zorgt voor conformistisch gedrag. We gaan op in de sociale conventies van de groep waar we bij willen horen. Op zich niets mis mee. En toch. Langzaamaan vergeten we, stukje bij beetje, wie we zelf zijn. Blijf jezelf, authentiek.

Bartje

Dan terug naar Bartje. Waarom aten alle gezinsleden van Bartje bruine bonen zonder morren? Dat hoort zo of omdat we ze allemaal eten. In dit gezin eten we ons bord leeg. Lekker of niet. Bartje vindt van niet, hij lust ze niet. Sterker nog, hij bidt er zelfs niet voor. Tot grote ergernis van zijn vader. Of Bartje toen al wist wat hij wel wou, weet ik niet. Die Bartje toch! Hij wist waarschijnlijk niet wat een fregatvogel was.

Wat wel?

In mijn praktijk hoor ik vaak dat mensen niet weten wat ze willen. Wat mensen wel weten is wat ze niet willen. Door ervaring en gebeurtenissen in hun leven. Wat dan wel is meestal een lastige vraag. Aan de ene kant wil niemand het comfort vaarwel zeggen en aan de ander kant de pijn niet willen voelen van het veranderen. Maar wat wil je dan wel? Genieten van het eten of voedingsstoffen toedienen? Bruine bonen, Chili con Carne of toch iets anders? Denk er over na en maak een bewuste keuze.

Authentiek wat is je toekomstperspectief?

Toekomstperspectief

De vragen stellen is ze niet gelijk beantwoorden, blijkt erg vaak. De parallel met het beeld van Bartje is er ook. We hebben het beeld en het werkt (gedeeltelijk?) maar wat doen we er mee? Waar het geplaatst gaat worden weten ze nog niet. En zo kan het met jou ook zijn. Jij weet het wel, (ongeveer) waar wil jij nu de rest van jouw carrière werken? In wat voor een soort omgeving? Hoe ziet je werk eruit? Wat voor collega’s heb jij? Belangrijke vragen want je mag werken tot je 67ste. Wie weet nog wel langer in de toekomst? Goed om bij stil te staan lijkt me!

Wil jij antwoord op deze vragen? Is je verder ontwikkelen een wens? Wil jij duidelijkheid krijgen over waar je staat, wie je bent en wat je mogelijkheden zijn op arbeidsmarkt? Jij mag ook een fregatvogel zijn. Of ben je liever een Bartje? Dat mag ook. Jij bent authentiek, toch?

Top